HTML

együnk valamit

receptek,leírások,tuti kaják

Friss topikok

  • progizmo: Helló! Köszi a receptet! Egy kérdés: nem szárad ki a tészta túlságosan? Eddig próbáltam kukorical... (2011.07.04. 19:44) Tortilla vagy Nachos?

Linkblog

Archívum

Dobos torta

2009.07.01. 10:55 agi76

 

Dobos torta


 Dobos József, a „Dobos torta” névadója 1847. január 18. - án született Budapesten. A szakácsmesterség tanulását édesapja mellett kezdte meg.1878 -ban saját üzletet nyitott a Kecskeméti utca 12 alatt. Dobos szerelmese volt mesterségének, és anyagot, fáradságot nem kímélve készítette remek cukrászműveit, mellyel Európa szerte megbecsülést szerzett a magyar szakmának.1884 -ben feltalált egy remek süteményt, amellyel lázba hozta Budapest ínyenceit és cukrászait egyaránt. Egész Európát beutazta, és minden nagyvárosba eljuttatta a Dobos tortát. Ez a fajta sütemény teljesen eltért az akkori kor süteményeitől, hiszen azok legalább 4 emeletesek, és igen díszesek voltak. Ez a torta pedig egy egyszerű torta volt karamell tetővel, és egy egészen új, addig nem kóstolt krémmel. Mind a massza, mind a krém Dobos találmánya volt. A Dobos torta receptjére sokáig nem jöttek rá, bár az akkori cukrászok közül sokan kísérleteztek vele. A sok sikertelen próbálkozást látva Dobos C.József végül 1906 - ban átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal az ajánlással, hogy bármelyik Ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

Dobos torta


Hozzávalók:

Tészta:

6 db tojás
15 dkg liszt
12 dkg porcukor

Krém:

9 db tojás
30 dkg porcukor
40 dkg vaj / margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg tortabevonó csokoládé (olvasztott)

Tetejére:

cukormáz

15 dkg cukor
1 - 2 csepp ecet
2 dl habtejszín

Elkészítés:

A tojások fehérjét a cukor kétharmad részével kemény habbá verjük, a maradék egyharmad rész cukorral fehéredésig kavarjuk a sárgáját. A fehérje habját óvatosan a sárgájához keverjük, és hozzáadjuk a lisztet.

Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlemezre hat darab vékony, tortaforma nagyságú kerek lapot kenünk, s előmelegített sütőben, 180 C° fokon kisütjük őket.

A habosított vajat az olvasztott csokoládéval elegyítjük.

Az egész tojásokat a cukorral, a pudinggal, és a vaníliás cukorral összekeverjük, gőz fölött, folytonos keverés mellett besűrítjük (a forrpontot ne érje el !). Kihűlésig habosra verjük, majd a csokoládés vajjal könnyedén eldolgozzuk.

A lapokat megtöltjük a krémmel, az utolsó lapot mielőtt rátennénk, bevonjuk a cukormázzal, a szeleteknek megfelelően felszabjuk, és egyenként helyezzük fel őket a torta tetejére.

A mázhoz a cukrot az ecettel aranysárgára pirítjuk, a félretett legsimább, legszebb lapra kenjük gyors mozdulatokkal, mert hamar megdermed.

Forró vízbe mártott, szárazra törölt, megvajazott pengéjű késsel rögtön felszabjuk.

Keményre vert tejszínhab-rózsákkal díszítjük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr641219661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása