A mexikói tortilla egy palacsinta formájú, kukoricalisztből és vízből készült lepény. Eredetileg az elkészített tésztát kerek formára nyújtották, majd megsütötték.
A mexikói gasztronómiában a tortillának olyan szerepe van, mint itthon a kenyérnek.
Ezt a kukoricalepényt főként Mexikó piacain lehet beszerezni, ahonnan a háziasszonyok húsz-harmincasával viszik haza és készítik belőle a legkülönbözőbb ételeket.
12 lepényhez kell:
24 dkg kukoricadara
3 dl víz
1 teáskanál só
Ha kis háromszögletű darabokra vágják és forró olajban hirtelen megsütik, akkor a hazai értelmezésben vett nachost kapjuk, ezt lehet mártogatni a különféle szószokba. A mártásokkal együtt feltálalt tortilla chipset nachosnak nevezik.
A tortillát lehet sütni, különböző töltelékkel tölteni, feltekerni, szósszal vagy szósz nélkül tálalni.
A töltelékhez kell:
40 dkg darálthús
kukorica (konzerv)
vörösbabkonzerv
1 tasak chili con carne
paradicsom
paprika
uborka
hagyma
sajt
virsli
A tészta elkészítése:
Az összes hozzávalót összekeverjük, jól összedolgozzuk. Közepesen puha tészta lesz belőle.
Tojásnyi darabokra szedjük a tészát, majd kissé megnedvesített zsírpapír közé tesszük és a zsírpapíron keresztül nyújtsuk ki kistányér nagyságúra.
Zsír nélkül tegyük vastag palacsintasütőbe és közepes tűzön 2-3 percig süssük egy-egy oldalát.
Töltelék elkészítése:
Összedaraboljuk a paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát és a virslit.
A darálthúst forró zsiradékon megpirítjuk. Közben a tasakos chili con carnet elkészítjük, majd a hússal, a vörösbabbal és a kukoricával összekeverjük.
A kisült tortillát megtöltjük a hozzávalókkal, és egy kis reszelt sajttal.
A mexikói gasztronómiában a tortillának olyan szerepe van, mint itthon a kenyérnek.
Töltött Tortilla |
Ezt a kukoricalepényt főként Mexikó piacain lehet beszerezni, ahonnan a háziasszonyok húsz-harmincasával viszik haza és készítik belőle a legkülönbözőbb ételeket.
12 lepényhez kell:
24 dkg kukoricadara
3 dl víz
1 teáskanál só
Ha kis háromszögletű darabokra vágják és forró olajban hirtelen megsütik, akkor a hazai értelmezésben vett nachost kapjuk, ezt lehet mártogatni a különféle szószokba. A mártásokkal együtt feltálalt tortilla chipset nachosnak nevezik.
Nachos |
A tortillát lehet sütni, különböző töltelékkel tölteni, feltekerni, szósszal vagy szósz nélkül tálalni.
A töltelékhez kell:
40 dkg darálthús
kukorica (konzerv)
vörösbabkonzerv
1 tasak chili con carne
paradicsom
paprika
uborka
hagyma
sajt
virsli
Gazdagon töltsük meg... |
A tészta elkészítése:
Az összes hozzávalót összekeverjük, jól összedolgozzuk. Közepesen puha tészta lesz belőle.
Tojásnyi darabokra... |
Tojásnyi darabokra szedjük a tészát, majd kissé megnedvesített zsírpapír közé tesszük és a zsírpapíron keresztül nyújtsuk ki kistányér nagyságúra.
Zsír nélkül tegyük vastag palacsintasütőbe és közepes tűzön 2-3 percig süssük egy-egy oldalát.
Töltelék elkészítése:
Összedaraboljuk a paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát és a virslit.
Ízlésesen tálaljuk... |
A darálthúst forró zsiradékon megpirítjuk. Közben a tasakos chili con carnet elkészítjük, majd a hússal, a vörösbabbal és a kukoricával összekeverjük.
A kisült tortillát megtöltjük a hozzávalókkal, és egy kis reszelt sajttal.