HTML

együnk valamit

receptek,leírások,tuti kaják

Friss topikok

  • progizmo: Helló! Köszi a receptet! Egy kérdés: nem szárad ki a tészta túlságosan? Eddig próbáltam kukorical... (2011.07.04. 19:44) Tortilla vagy Nachos?

Linkblog

Archívum

Harcsagulyás

2009.06.18. 09:30 agi76

Harcsagulyás
 


Hozzávalók 4 személyre:

- 1 kg afrikaiharcsa-filé
- 25 dkg füstölt mangalicaszalonna
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg petrezselyem zöld
- 1 db zeller
- 1 kg újburgonya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg vöröshagyma
- 2-3 db paradicsom
- 2-3 db zöldpaprika
- ízlés szerint
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 szál zellerlevél
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint őrölt kömény
- 2 szál majoránna
- 10 dkg csipetke
Kissé faramuci ennek az ételnek a neve, mert ugye a gulyást marhahúsból készítjük. Amit túlzó precizitással baráti körben csak kondáslevesnek emlegetünk,
az ugyanaz, mint a gulyás, csak disznóhúsból. Na de mit kezdjek a halból készült változattal? Valamit bizton kellene, de a közérthetőség kedvéért most maradjunk
a harcsagulyásnál. A halhús néhány perc alatt megfő. Ezt az alapvetést figyelembe kell venni, mikor halgulyást főzünk, ezért – a marhával és a disznóval ellentétben – ennél az ételnél a végén kerül bele a hús. Mindezek után nézzük, mi is történt a tóparton! Fotós kollégámmal elsőként is berendezkedtünk: fát gyűjtöttünk, elkészítettük a tűzhelyet, s bevetettük horgainkat. Míg a pontyokra – pontosabban kapásra – vártunk, előkészítettem a gulyáshoz szükséges zöldségeket. A hűtőtáskában hozott harcsát besóztam s kockákra vágtam. A gyökérféléket jó ujjnyi szeletekre, a krumplit kockára vagdostam. A hagymát nagyon apróra szeleteltem, mivel nincs annyi ideje szétfőni, mint a marhagulyás esetében. Nos, tüzet raktunk, majd a mangalicaszalonnát felkockáztam, kisütöttem. A zsír
nagy részét és a töpörtyűt kivettem. (Utóbbit tízóraiként percek alatt magunkévá tettük, míg a zsírt a másik ételhez, a vitorláspontyhoz használtuk fel.) A hagymát
lassan pároltam, aztán jöhetett a felkockázott zeller, a zöldpaprika, a szétnyomott paradicsom, majd a krumpli, két kanál őrölt paprika, só, bors, aprított fokhagyma,
egy kis friss majoránna, őrölt kömény. A petrezselyem zöldjét meg a zellerlevet csokorba kötöttem, úgy tettem bele. Bő két liter vízzel felengedtem, és nagyjából
egy órát főztem ezt a zöldséges – hamis gulyásnak is nevezett – levest. (Közben sikerült akasztani két, kilósnál alig valamivel nagyobb potykát is.) Mikor a krumplinak már csak negyedóra kellett, akkor vetettem belé a harcsát. Megvártam, hogy a halhús néhány perc elteltével a felszínre emelkedjen, s mehetett bele a csipetke.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr631192624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása