Gundel-palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
Gundel-palacsinta
- 5 dkg vaj
- 12 db palacsinta
Csokoládémártás
- 3 db tojássárgája
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg csokoládé
- 11 dkg kristálycukor
- 1 db vaníliarúd
- 7,5 dl tej
- 5 dkg kakaópor
- 15 gramm finom liszt
Töltelék
- 1,5 dl rum
- 4 dkg mazsola
- 2 dkg kandírozott narancshéj
- 18 dkg dió
- 1 dl tejszín
- 12 dkg kristálycukor
- ízlés szerint őrölt fahéj
Gundel-palacsinta
A szokásos módon palacsintákat sütünk, a tölteléket
egy-egy csíkban rárendezzük, felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk. A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, vajban ropogósra pirítjuk, és tűzálló,
előmelegített tálra téve a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.
Csokoládémártás
A mártáshoz a 2,5 dl tejet 3 dkg cukorral és vaníliával felforraljuk. Közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk, a tejszínből pedig kemény
habot verünk. Ezután a tojássárgájákat 8 dkg cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, 0,5 dl hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki.
Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel gyorsan kevergetve fokozatosan adagoljuk hozzá a forró cukros-vaníliás tejet. Mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. A mártás ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően tehetünk bele porcukrot
Töltelék
Előző nap áztassuk rumba a mazsolát és a vékony csíkokra vágott, cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez daráljuk meg a diót: ne túl gorombára, de ne is lisztfinomságúra. A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, a cukrot, kevés fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, és egy-két percig (ha szükséges, kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét.