Hozzávalók 4 személyre:
Rákóczi túrós
- 16 dkg porcukor
- 8 db tojásfehérje
- 1 db citrom
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg kristálycukor
- 12 dkg vaj
- 25 dkg finom liszt
Krém
- 4 db tojássárgája
- 9 dkg zsemlemorzsa
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg kristálycukor
- 75 dkg tehéntúró
A sütőport beleszórjuk a megszitált lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, a citromhéjat, majd az egészet összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon rózsaszínűre sütjük. Ezután rászórjuk a zsemlemorzsát, megkenjük a túrós töltelékkel, majd visszatéve sütőbe készre sütjük.
A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és rásimítjuk a kész süteményre. A langyos sütőbe épp csak addig tesszük vissza a tepsit, hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére.
Krém
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, azután jól összedolgozzuk az áttört túróval.