Fonottkalács-koszorú
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dkg élesztő
- 25 dkg finom liszt
- 25 dkg rétesliszt
- csipet só
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg mazsola
- 3,5 dl tej
- 1/2 adag citrom
- 5 dkg mandula

két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a kovászt, és a többi langyos tejet hozzáöntögetve tésztát gyúrok. Beleszórom a mazsolát, és a tésztát jól átdolgozom.
Ügyeljünk arra, hogy a tészta inkább kemény legyen, mint lágy, így a tejjel óvatosan bánjunk. A jól kidolgozott tésztát meleg helyen megkelesztem. Ez kb. 45 perc, mindenesetre akkor jó, ha az eredeti mennyiség kétszeresére dagadt. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, három egyforma darabra
osztom, majd három rudat sodrok a tésztából és összefonom. A két végét koszorúformába összeillesztem. Kivajazott sütőformába teszem, és letakarva, langyos helyen addig kelesztem, míg el nem éri a forma tetejét. A maradék tojássárgájával
megkenem, rászórom a szeletelt mandulát, és előmelegített sütőben 10 percig 200 fokon (gázsütő 6-os fokozat), majd kb. 30-40 percig
mérsékelt tűzön (gázsütő 5-ös fokozat) szép barnára sütöm.