Szilvás gombóc
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg burgonya
- 35 dkg finom liszt
- 15 dkg margarin
- 1 db tojás
- 1/2 kg szilvabefőtt
- 1 csipet só
- 25-30 db kockacukor
- 15 dkg darált dió
- 2-3 evőkanál porcukor
A krumplit alaposan megmosom, majd egészben, héjastól megfőzöm. Közben a szilvabefőttet – ha szükséges – kimagozom, és elkészítem a diót: 12
dkg margarinon aranyszínűre pirítom a diót, majd félreteszem. Egy nagy fazékban négy-öt liter vizet elkezdek melegíteni. A kihűlt burgonyát áttöröm,
hozzákeverem a lisztet, a maradék 3 dkg vajat, a tojást, egy csipet sót, és alaposan összegyúrom. Ha túl lágy a tészta, liszttel dúsítom, de ügyeljünk, ne legyen
kemény. Pihentetés nélkül, lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtom – így nem lesz „fojtós” a tészta –, és 8×8 cm-es négyzetekre vágom (a méret persze függ a szilvaszem nagyságától). Minden négyzet közepére egy
szem szilvát teszek, abba egy szem kockacukrot, és megszórom egy csipet fahéjjal. A négyzetek sarkait összenyomkodom, két kezem között gombócokat
formálok belőlük. Jó tudni: minél kevesebb lisztet használunk a nyújtásnál, annál jobban ragad a tészta, és annál kisebb a veszélye annak, hogy a gombóc
szétnyílik főzés közben. Arra azonban ügyeljünk, hogy elég liszt legyen szétszórva a deszkán, különben leragad. Vigyázzunk arra is, hogy a tészta a
szilvát teljesen beborítsa. A gombócokat a forrásban lévő bő vízben egyszerre, fedő alatt főzöm ki. Ennek
az ideje kb. 15 perc – amíg feljönnek a víz felszínére, és teljesen átfőnek. A gombócokat tésztaszűrővel kiszedem, hideg vízzel töltött edénybe mártom,
jól lecsepegtetem, tányérra téve rövid ideig szárítom, majd a pirított dióban megforgatom. Tálra rakom, megszórom fahéjas porcukorral, és tejföllel tálalom.