Libatepertős rakott tészta
Hozzávalók 4 személyre: - igény szerint zsemlemorzsa
- igény szerint vaj
- ízlés szerint
őrölt bors - ízlés szerint
só - 3 dl tejföl
- 10 dkg
libatepertő - 3 db
tojás - 25 dkg penne
Ha a tésztát főételként kínáljuk, 8-10 dkg nyers tésztát számítsunk fejenként. Köretnek vagy előételnek 5 dkg-ot, levesbetétnek elegendő 3 dkg is. 10 dkg tésztához 1 liter főzővizet vegyünk, literenként 1 teáskanál sót, és persze egy jókora fazekat. A tésztát tegyük a forrásban lévő vízbe, adjuk hozzá a sót,keverjük meg, majd takarjuk le a fazekat,hogy minél hamarabb újra forrjon a víz. Ekkor mérsékeljük a hőt, és fedő nélkül, időnként megkevergetve, lassú tűzön főzzük. Ha szökik a habja, keverjünk rajta egyet! A főzési idő a tészta mennyiségétől és vastagságától is függ. Minél vékonyabb a tészta, annál hamarabb puhul meg. Az „al dente”-re – „fognak valóra”, azaz haraphatóra – főzött tésztát pár perccel a főzési idő vége előtt kóstoljuk meg, s ha már csaknem puha, szűrjük le. Tegyük rá a fedőt, és a saját gőzében hagyjuk kicsit tovább puhulni.
A tésztát bő, sós vízben félpuhára (aldente) főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a megdarált libatepertőt. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, azután az egészet jól összekeverjük. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és középmeleg sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. Frissen, forrón kínáljuk, de másnap,
hidegen is kitűnő.