Palóc gulyás
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 csokor kapor
- 1 evőkanál étolaj
- ízlés szerint tárkonyecet
- ízlés szerint ételízesítő
- ízlés szerint őrölt kömény
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
- 1 csipet örölt babér
- 2 dl joghurt
- 2 dl tejföl
- 10 dkg lebbencstészta
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg vajbab
- 1 db paradicsom
- 2 db zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 kg sertéshús

kisebb kockákra vágott húst meg a zöldpaprikát, s nagyobb lángon, folyamatosan keverve pörköljük a húst. Hozzáöntünk 1 dl vizet, beletesszük a hámozott paradicsomot, sóval, őrölt borssal, köménnyel és egy csipet babérlevéllel fűszerezzük, majd lassú tűzön főzzük. Közben a babot centis darabokra vágjuk, és egy mokkáskanál ételízesítővel elkezdjük párolni. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és kevés sós vízben félpuhára főzzük. A laskatésztát egy pici olajon enyhén megpirítjuk, majd forrásban lévő vízben csaknem készre főzzük. Amikor a húsba már majdnem belefut a villa, akkor a levével együtt hozzáöntjük a burgonyát, a zöldbabot és a leszűrt
tésztát. Szükség szerint utánaízesítjük, és addig főzzük, amíg valamennyi hozzávaló megpuhul. Szitán beleszűrjük a tejföllel összevegyített joghurtot, és elkeverjük a levessel. Hagyjuk, hogy egyet forrjon, és elzárjuk alatta a gázt. A kaprot meg a petrezselyem
zöldjét apróra vágjuk, ezzel szórjuk meg a levest. Tálalás előtt egy kevés tárkonyecettel ízesítjük.