Méteres kalács
Hozzávalók 4 személyre:
Méteres kalács
- 5 db tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 1 dl étolaj
- 25 dkg finom liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
Krém
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1/2 liter tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 evőkanál rum
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vaj

Méteres kalács
A tésztához a tojások sárgáját összekeverem 25 dkg cukorral, fokozatosan hozzáadom az étolajat, 1 dl
meleg vizet, és nagyon jól kikeverem. Belekeverem a tojásfehérjék felvert habját és a sütőporral elkevert lisztet, majd az egészet óvatosan összekeverem.
A tészta felét kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntöm, és megsütöm. A másik felében elkeverek 2 evőkanál kakaót, és szintén megsütöm. A tésztákat deszkára borítom, és kihűtöm. A tésztákat 1 cm-es szeletekre vágom. Egy sárga szeletet megkenek a krémmel, utána egy barna szelet következik, majd megint krém és sárga tészta – mindezt addig folytatom, ameddig a készlet tart. A süteménykígyó hossza végül valóban majd’ egy méter lesz. A tetejét saját krémjével vagy csokoládémázzal vonom be. Rézsútosan szeletelem, így
érdekes, tarka szeleteket kapok.
Krém
A tejjel, a vaníliaporral és 5 evőkanál cukorral elkészítem a pudingot. A vajat a porcukorral habosra keverem. A kihűlt pudinghoz adom a cukros vajat, meglocsolom a rummal,
és még egyszer jól kikeverem.