Orosz húsos derelye (pelmenyi)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg marhahús
- 25 dkg sertéshús
- ízlés szerint finom liszt
- 1 db tojás
- 1/4 kávéskanál só
- 1/2 pohár víz
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint vaj

a tojással és a sóval jól összegyúrjuk (a levestésztánál valamivel lágyabb legyen), majd kb. 30 percig állni hagyjuk. Utána kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 3 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik korong közepére 1 kávéskanálnyi húst teszünk. A tésztát kettéhajtjuk, és a széleket jól összenyomkodjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Akkor kész, ha
a tészta a víz tetejére feljött. Szűrőkanállal kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük, és hogy ne ragadjon össze, kevés vajat teszünk rá. Tálaláskor tejfölt, mustárt, ketchupot teszünk az asztalra, hogy mindenki a szájíze szerint ízesíthesse.