Lakhegyi paradicsomos egytálétel
Hozzávalók 4 személyre:
Lakhegyi paradicsomos egytálétel
- 40 dkg darált sertéshús
- 5 dkg vaj
- 40 dkg burgonya
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- ízlés szerint feketebors
- ízlés szerint majoránna
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint babérlevél
- ízlés szerint egész kömény
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál finom liszt
- 2 dl paradicsompüré
Rántás
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál finom liszt
- 2 evőkanál étolaj
Lakhegyi paradicsomos egytálétel
Egy nagy lábasban felteszünk másfél liter vizet. Beledobunk kevés sót, egy babérlevelet, esetleg egész köménymagot is. Amíg forrni kezd, elkészítjük a gombócokat. A darált sertéshúshoz adunk ízlés szerint sót, borsot, majoránnát, vajon párolt, apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, 1 egész tojást és
végül az áztatott, jól kinyomkodott zsemlét meg 1 evőkanál lisztet. Ha a darált hús száraz lenne, tegyünk hozzá kevés zsiradékot. Közepes gombócokat formálunk,
majd forrásban lévő vízbe tesszük. Forrás után kb. 10 perccel hozzáadjuk a paradicsomot és az apró kis kockákra vágott burgonyákat. Amikor a burgonya is puhul, kb. 2 evőkanál lisztből készített rántással besűrítjük az ételt. Készre főzzük, de vigyázzunk, mert hamar szétfő a gombóc. Tálaláskor francia petrezselyemmel, esetleg pirított szalonnával díszíthetjük a tetejét.