Lábasban rakott hagymás sertéstarja
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sertéstarja
- 20 dkg szalonna
- 2 db vöröshagyma
- 8 db burgonya
- ízlés szerint pirospaprika
- 2 db zöldpaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 db paradicsom
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál zsír

finomra vágjuk. A szalonnát felszeleteljük, kibélelünk vele egy jól záródó vaslábast vagy egy tűzálló cserépedényt, és megszórjuk a hagyma negyedével. A többi hagymát kevés zsiradékban aranysárgára pirítjuk, levesszük a tűzről, és belekeverünk egy jó késhegynyi pirospaprikát. A szalonnára helyezzük a hússzeleteket,
ráterítjük a párolt hagymát, és megszórjuk az apróra vágott zöldpaprikával meg a paradicsommal. Amikor
az összes húst így leraktuk, tetejére tesszük a meghámozott, kockákra vágott burgonyát. Rádobjuk a vajdarabkákat, megsózzuk, és ráöntünk kb. 2 dl húsalaplevet vagy vizet. Az edényt lezárjuk, előmelegített sütőbe vagy kemencébe helyezzük, és közepes lángon, kb. két órán keresztül, anélkül, hogy az edényt felnyitnánk, saját gőzében pároljuk. Amikor elkészült, a burgonyát kiszedjük egy tálra, elrendezzük rajta a hússzeleteket meg a szalonnát, és megöntözzük a pecsenyelével. Vecsési hordós savanyúsággal kínáljuk.