Örökzöld palócleves
Hozzávalók 4 személyre:
Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam
- 80 dkg báránycomb
- igény szerint étolaj
- 40 dkg burgonya
- 40 dkg bab
- 30 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 db babérlevél
- 1/2 doboz tejföl
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 2 dl fehérbor
- 1 db citrom leve
- 2 liter húsleves
- ízlés szerint só
- ízlés szerint kömény
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint pirospaprika
- 1 evőkanál finom liszt
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika
Csipetke
- 1 db tojás
- 3 evőkanál finom liszt
Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni. A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta. örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam
Csipetke
Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom