HTML

együnk valamit

receptek,leírások,tuti kaják

Friss topikok

  • progizmo: Helló! Köszi a receptet! Egy kérdés: nem szárad ki a tészta túlságosan? Eddig próbáltam kukorical... (2011.07.04. 19:44) Tortilla vagy Nachos?

Linkblog

Archívum

Anyák napi torta

2009.07.12. 13:26 agi76

Anyák napi torta



Anyáknapi tortaTermészetesen minden gyermek a világ legszebb és legfinomabb tortáját szeretné anyák napi ajándékként az édesanyjának adni. Amennyiben nem cukrászatból származik ez a torta, hanem saját készítésű, nem árt, ha egyszerűen elkészíthető. Egy saját készítésű tortát az édesanyák is nagyobb örömmel fogadnak, még ha nem is tökéletes. De miért is ne lehetne az? Íme egy igazán egyszerű anyák napi torta recept, amely krémtúrós tortácska süteményünk anyák napi továbbfejlesztése..

Hozzávalók:

  • 1 adag tortácska tészta
  • 1 doboz gyümölcsös krémtúró (epres, málnás, meggyes, esetleg vaníliás)
  • kb. 20 dkg - esetleg friss - gyümölcs (eper, málna vagy meggy)

Elkészítés:

  1. A tortácska tésztát készítsük el a recept szerint. A sütésnél a különbség annyi, hogy nem muffin formában sütjük a tésztát, azaz az eredmény nem 12 db muffin lesz, hanem egy szív alakú sütőformában, azaz egy darab süteményt sütünk (sütési idő és hőfok azonos, de lásd tippek lent).
  2. A kész süteményt hagyjuk kihűlni. A közepébe vágjunk óvatosan késsel és ne túl mélyen egy szív alakot. Ez a szív legyen kb. 3-4 cm-rel kisebb, mint az eredeti sütemény. A tésztát késsel vagy kanállal szedjük fel kb. 1 cm vastagon (nem baj, ha csak darabokban sikerül). A keletkező mélyedésbe kenjük a gyümölcsös krémtúrót.
  3. A krémtúrós szívet rakjuk ki a gyümölcsökkel.

Kedves Gyerekek és Apukák! Felhívjuk a figyelmet a következő hasznos tippekre:

  • Ha nincs szív alakú sütőforma otthon, használható kerek is, akkor ennek a közepébe kell sablonnal egy szívet kivágni. Azonban ne legyen túl nagy a sütőforma (vagyis kb. 22- 24 cm), mert különben túl alacsony lesz a torta.
  • A sütőforma, és a belekerülő tészta vastagsága befolyásolhatja a sütési időt, ezért érdemes sütés közben rá-rápillantani a süteményre, nehogy túl barna legyen a teteje. Kb. 20 perc elteltével pedig tűpróbával ellenőrizhető, hogy a torta átsült-e: ehhez szúrjunk egy fogpiszkálót a torta közepébe. Ha nem marad rajta nyers tészta, akkor kész.
  • A tortát a sütőformából egy lapos, megfelelő méretű tálra vagy tányérra helyezzük, amelyen majd tálalni is fogjuk.
  • A süteményből kivágott szív alakú tészta azonnal megehető, arra nem lesz szükség, így az sem baj, ha több darabban szedjük fel.
  • Jó lenne a tortát nem utolsó pillanatban elkészíteni, ugyanis a tésztának hűlni is kell, és ráadásul finomabb lesz az anyák napi torta, ha kicsit beszívódik a túrókrém és a gyümölcsök nedve. 
  • Ha nincs friss gyümölcs, használható mélyfagyasztott (és persze felengedett) vagy lecsepegtetett befőtt is (pl. meggy esetében).
  • Ha egy kis extrát is szeretnétek, reszeljetek a tésztába (bio) citrom- vagy narancshéjat. A málnás verzióhoz jól passzol a narancshéj, míg az epreshez a citromhéj.
  • Ha epres torta készül, ne dekoráljunk túl nagy eperrel, inkább apróval, vagy esetleg szeletelt eperrel (így kevesebb eperre is van szükség).
  • Ha a túró nem az édesanya kedvence, helyettesíthetjük tejszínhabbal, esetleg lekvárral is.

Szólj hozzá!

Hello Kitty torta

2009.07.12. 13:25 agi76

Hello Kitty torta

 

Hello Kitty tortaAkinek családjában óvodás vagy iskoláskorú kislány van, tudja, miről van szó. Hello Kitty tulajdonképpen egy mesefigura, egy fehér macska. Leggyakrabban a feje jelenik meg ábrázolásként édességen, ruhákon, kiegészítőkön. Ez a viszonylag egyszerűen lerajzolható figura adta az ötletet ahhoz, hogy egy kislány kedvenc süteményt készítsünk, egy Hello Kitty tortát. A házilag elkészíthető tortáról így tudjuk, hogy belülről is finom, továbbá kreativitásunkat is megdolgozhatjuk. A hatás nem fog elmaradni!..

 Hozzávalók:

Meggyes csokoládétorta receptünk alapján készített torta, amelyet ezen alkalomból meggy helyett málnával készítünk, a tetejét viszont nem rakjuk ki sem málnával, sem amarettivel. A süteményt egyébként a recept szerint készítjük, 30 dkg (mélyhűtött) málnával.

  • 1 tojásfehérje
  • 10-12 dkg porcukor
  • 5 ek málna (vagy egyéb pikáns, piros) lekvár
  • 1 cs mazsolás csokidrazsé
  • 6 db vékony csokoládés rúd
  • rózsaszín cukordrazsé

Elkészítés:

  1. A kihűlt tortából először is vágjuk ki a cicafejet. A lényeg, hogy a füleket alakítsuk ki (használhatunk sablont), egyenesítsük le kissé az áll részt, majd igazítsuk a tésztát éles késsel úgy, hogy a macskafej kialakuljon, de lehetőleg sok tésztát se vágjunk le. Nem kell szobrászi csúcsteljesítményt nyújtani.
  2. Viszont ügyeljünk arra, hogy a torta teteje sima legyen, ha szükséges, késsel levágva belőle, tegyük azzá.
  3. Az így alakra formázott tortát kenjünk körbe vékonyan (szilikon ecsettel) langyos, esetleg kevés vízzel higított és passzírozott lekvárral (el is hagyható).
  4. A tojásfehérjét verjük fel, a porcukrot folyamatosan adjuk hozzá. A porcukor mennyisége általában 10 dkg egy fehérjéhez, de a fehérjék mérete eltérhet. A lényeg, hogy olyan masszánk legyen, amely nem túl sűrű, mert akkor nem tudjuk szépen és vékonyan felvinni a tortára, de nem is túl híg, mert akkor lefolyik. Ezzel a cukros masszával vonjuk be vékonyan a tortát.
  5. A kissé (!) már megkötött bevonaton a csokoládé drazséval rajzoljuk meg a fej kontúrját. A három legnagyobb darabot használjuk a szemekhez és az orrhoz. Tegyük fel a bajuszként funkcionáló csokis rudakat, és a legvégén alakítsunk ki masnit a rózsaszínű gyöngyökkel.

Tippek:

  • Kevésbé sablonra, inkább éles késre van szükség a torta formájának kialakításához.
  • A dekoráláshoz nem árt, ha van kéznél egy kép Hello Kittyről.
  • A fülek méretét nem vigyük túlzásba, mert akkor sokat kell levágni a tortából. A drazsékkal a fülek méretét optikailag megnagyobbíthatjuk.
  • A cukros bevonat helyett használhatunk „bolti” tortabevonót is, lehetőleg fehér (vagy esetleg rózsaszín) színben.
  • A macskafej kontúrját ügyesebbek olvasztott csokoládéval is megrajzolhatják (papírtölcsérrel), szintén olvasztott csokoládéból elkészíthetjük a bajuszt is.
  • A Hello Kitty tortában a leggyorsabb a tészta összeállítása. A dekorálásra mindenképpen szánjunk időt (kb. 1 óra). A tortát viszont már előző nap is megsüthetjük. Készíthetjük természetesen más alaptorta felhasználásával is.
  • Készülhet születésnapra, gyerekzsúrra, gyereknapra, vagy csak úgy. Nagyon kiadós.

Szólj hozzá!

Sajtos tükörtojás

2009.07.10. 11:50 agi76

Sajtos tükörtojás
HOZZÁVALÓK:

12 szelet baconszalonna
2 fej vöröshagyma
10 dkg csiperkegomba
3 dkg vaj
fél dl száraz fehérbor
13 dkg lágy sajt
1,5 dl tejszín
4 tojás
szerecsendió, őrölt bors, só
a sütéshez: vaj


ELKÉSZÍTÉS

Négy tűzálló cseréptányért készítünk elő, és mindegyikbe keresztben lefektetünk 2 szelet szalonnát, úgy, hogy egy centivel túlérjen a tál peremén. A maradék szalonnát darabokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a gombát vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés vajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, borral meglocsoljuk, és 10 percig kislángon pároljuk. A sajtot villával összetörjük, összekeverjük a tejszínnel, majd borssal és késhegynyi szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a gombához, beleszórjuk a szalonnát is, és alaposan összedolgozzuk. Elosztjuk a tányérokon, és a közepébe mélyedést vájunk. Ebbe ütjük a tojásokat, vigyázva, hogy a sárgájuk ne folyjon szét. Forró sütőben addig sütjük, amíg a tojás kellően megszilárdul. Azonnal tálaljuk, pirítóst adunk mellé.

Szólj hozzá!

Lecsó gazdagon

2009.07.10. 11:50 agi76

Lecsó gazdagon
HOZZÁVALÓK:

12 zöldpaprika
8 paradicsom
2 pár virsli
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10-10 dkg füstölt szalonna és gomba
6 tojás
1-1 evőkanál olaj, pirospaprika és ételízesítő
őrölt fehér bors

galuska


ELKÉSZÍTÉS

A szalonnát apró kockákra vágjuk, lepirtítjük, és a pörcöt kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát. Levesszük a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, a paradicsomhúst, és kb. 5 perc múlva az apró kockákra vágott paprikát. Zúzott fokhagymával, ételízesítővel, borssal, sóval ízesítjük, és majdnem puhára főzzük. Végül beletesszük a feldarabolt, bevagdosott virslit, a felszeletelt gombát, és még 5 percig főzzük. A felvert tojásokkal behabarjuk, úgy, hogy azért leve maradjon. Külön galuskával tálaljuk.

Szólj hozzá!

Ínyenc sertés egytál

2009.07.10. 11:49 agi76

Ínyenc sertés egytál
HOZZÁVALÓK:

50 dkg sütőtök (tisztitott)
30 dkg füstölt kolbász
20 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
2 banán
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 dl vörösbor
1 citrom (leve)
1 kávéskanál őrölt koriander
csipetnyi őrölt szegfűszeg
csipetnyi Cayenne bors
1 evőkanál cukor
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A kolbászt felkarikázzuk, a kockákra vágott szalonnával és a babérlevelekkel 5 dl vízben lassan felforraljuk, majd beleöntjük a bort, és kislángon pároljuk. A gombát vékonyan felszeleteljük, a sütőtököt kockákra vágjuk, és a kolbászhoz keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a koriandert, a zúzott fokhagymát, a szegfűszeget, a cayenne borsot, a cukrot, és sóval, borssal ízesítjük. Újból felforraljuk, majd addig pároljuk, míg a zöldségek megpuhulnak. A banánokat felkarikázzuk, az ételhez keverjük, és 3-4 percig pároljuk. A felkarikázott hagymával megszórva tálaljuk.

Szólj hozzá!

Hargitai sertésborda

2009.07.10. 11:48 agi76

Hargitai sertésborda
HOZZÁVALÓK:

1,5 kg csontos sertéskaraj
1 evőkanál mustár
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál majoránna
2 evőkanál olaj
1 kiskanál (konzerv) zöldborsó
1 evőkanál paradicsompüré
2 dl zöldségleves
só, őrölt bors

a gombapéphez
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
30 dkg csiperkegomba
1 csokor petrezselyem
2 tojás
zsemlemorzsa
só, őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A karajt fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majoránnával, majd tegyük kiolajozott tepsibe. Kevés vizet öntsünk alá, alufóliával letakarva, 190 °C-os sütőben félig pároljuk meg, majd fólia nélkül süssük pirosra. A gombapéphez a forró olajban futtassuk meg a hagymát, adjuk hozzá a reszelt csiperkét, és pirítsuk tovább. Szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel, és húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a tojásokat, majd annyi zsemlemorzsát, hogy kenhető, krémes állaga legyen. A kész karajt vegyük ki a szaftból, 10 percig pihentessük, és egészben fejtsük le a csontról. A csontot kenjük be a gombapéppel, tegyük vissza rá a karajfilét, és mindenütt vonjuk be a megmaradt gombapéppel. Tiszta tepsibe helyezve tegyük vissza a 190 °C-os sütőbe, és pirítsuk pirosra. A mártáshoz a visszamaradt szaftba szórjuk bele a durvára vagdalt zöldborsot, és a paradicsompürével pirítsuk össze. Öntsük fel a zöldséglevessel, és sózzuk, borsozzuk meg. Szeletekre vágva, a sült gombakéreggel együtt tálaljuk, és locsoljuk körbe a zöldborsos pecsenyelével. Külön gyümölcsös rizst vagy káposztás burgonyatócsnikat kínáljunk mellé.


 

Szólj hozzá!

Gombával töltött sertés szűz zöldborsómártással

2009.07.10. 11:48 agi76

Gombával töltött sertés szűz zöldborsómártással
HOZZÁVALÓK:

80 dkg sertés szűzpecsenye
1 dl olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
20 dkg csiperkegomba
fél csokor petrezselyem
4 szál friss kakukkfű
1 evőkanál mustár
3 gerezd fokhagyma
őrölt bors só

a zöldborsómártáshoz
3 dkg vaj
15 dkg zöldborsó
1 evőkanál liszt
2 dl zöldségleves
1 dl tejszín
fél csokor petrezselyem
őrölt bors, só


a galuskához60 dkg liszt
1 kiskanál só
3 tojás
fél dl olaj
hideg víz


ELKÉSZÍTÉS

A húst  nyitott szeleteléssel szeleteljük fel, klopfoljuk vékonyra, és sózzuk, borsozzuk meg. A töltelékhez fél deci forró olajban pirítsuk meg a felaprított hagymát, és szórjuk bele a felszeletelt gombát. Erős tűzön pirítsuk tovább, szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, keverjük össze, és hűtsük langyosra. A hússzeletek egyik felén  osszuk el a gombatölteléket, majd hajtsuk rá a másik oldalát, és hústűvel tűzzük össze. Sóval, borssal, mustárral és zúzott fokhagymával fűszerezzük. A maradék forró olajban süssük meg a hústekercseket. A mártáshoz a felolvasztott vajban 3-4 percig pároljuk a zöldborsót, szórjuk meg a liszttel, keverjük, össze, és öntsük rá a zöldséglevest. Ha krémesen besűrűsödött, öntsük hozzá a tejszínt, forraljuk fel, majd turmixoljuk pépesre. Szűrjük át, ismét forraljuk fel, és sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítsük. A körethez a lisztet a sóval, a tojásokkal és annyi hideg vízzel keverjük össze, hogy könnyen keverhető, de ne folyékony tésztát kapjunk. Forrásban lévő sós vízben 3-4 percig főzzük a galuskát. Amikor megfőtt, szűrjük le, locsoljuk meg az olajjal, és keverjük össze. Tálaláskor a galuskát halmozzuk tányérra, fektessük mellé az átlósan félbevágott húst, és locsoljuk körbe a mártással.

 

Szólj hozzá!

Gombával töltött rántott tojás

2009.07.10. 11:45 agi76

Gombával töltött rántott tojás
HOZZÁVALÓK:

12 főtt tojás
2 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg csiperkegomba
1 kis csokor petrezselyem
só, őrölt bors

a panírozáshoz
10 dkg liszt
3 tojás
25 dkg zsemlemorzsa
4 dl olaj, a sütéshez

a mártáshoz
2 dl majonéz
1 dl tejföl
0,8 dl száraz fehérbor
1 kiskanál mustár
1 kiskanál durvára őrölt chili paprika
só, őrölt fehér bors


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat hosszában vágjuk félbe, szedjük ki a sárgájukat, és tegyük keverőtálba. A felolvasztott vajban kicsit pirítsuk meg a hagymát, és adjuk hozzá az apróra vagdalt csiperkét. Magas tűzön pirítsuk tovább, és ízesítsük sóval, borssal, aprított petrezselyemmel. Amikor összepirult, hűtsük langyosra, majd adjuk a villával összetört főtt tojás sárgákhoz. Jól dolgozzuk össze, töltsük meg vele a fél tojásokat, majd két-két felet nyomjunk össze, és bundázzuk lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába. Forró olajban süssük pirosra, majd papírszalvétára téve csepegtessük le. A mártáshoz a majonézt a tejföllel keverjük simára, csorgassuk bele a bort, és ízesítsük sóval, borssal, mustárral, chilivel. Tálaláskor a töltött rántott tojásokat locsoljuk körbe a chilis-boros mártással.


 

Szólj hozzá!

Erdeigombás-zöldséges borjúragu

2009.07.10. 11:44 agi76

Erdeigombás-zöldséges borjúragu
HOZZÁVALÓK:

40 dkg borjúcomb
5 dkg gyöngyhagyma
1 sárgarépa
10 dkg vegyes erdei gomba
2 különböző színű paprika
1 fej lilhagyma
1 evőkanál mustár
1 húsleveskocka
zöldfűszerek, őrölt bors, só


ELKÉSZÍTÉS

A felkockázott borjúhúst kevés olajban pirítsuk meg, majd sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítsük. Szórjuk mellé a gyöngyhagymát, és a mustárral pirítsuk tovább. Engedjük fel húslevessel, és szakaszosan pároljuk. Amikor a hús már félig megpuhult, tegyük hozzá a sárgarépát, és ha a répa is félpuha, hozzátehetjük a felszeletelt gombát és a többi zöldséget is.

Szólj hozzá!

Francia tejszínes zöldborsóragu rántott füstölt sajttal

2009.07.10. 11:44 agi76

Francia tejszínes zöldborsóragu rántott füstölt sajttal
HOZZÁVALÓK:

60 dkg zöldborsó (mirelit)
1 fej lilhagyma
20 centis póréhagyma
2 zöldpaprika
6 dkg csiperkegomba
1 csapott evőkanál liszt
4 dl tejszín
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
őrölt bors


rántott sajthoz
48 dkg füstölt sajt
16 dkg liszt
4 tojás
20 dkg zsemlemorzsa
2 dl olaj, a sütéshez


ELKÉSZÍTÉS

A felolvasztott vajba szórjuk bele az apróra vágott lila hagymát, a felkarikázott póréhagymát, a kisebb kockákra darabolt paprikát és gombát. Magas tűzön kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a leszűrt zöldborsót. Szórjuk meg a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk meg, és petrezselyemmel fűszerezzük. Amikor felforrt, lassú tűzön főzzük 10-12 percig, majd húzzuk le a tűzről. A feltéthez a füstölt sajtot vágjuk 12 dekás szeletekre, majd a szeleteket keresztben is vágjuk el, hogy háromszög alakúak legyenek. Forgassuk kétszer egymás után lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába, majd forró olajban minden oldalukat süssük pirosra. Ha elkészült, papírszalvétára téve csepegtessük le. A zöldborsóragut merjük tányérokba, szórjuk meg kevés petrezselyemmel, és külön kínáljuk mellé a rántott füstölt sajtot.

 

Szólj hozzá!

Erdeigomba-krémleves

2009.07.10. 11:42 agi76

Erdeigomba-krémleves
HOZZÁVALÓK:

35 dkg erdei gomba (vegyesen)
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj
6 dl húsleves (leveskockából)
2 dl tejszín
1,5 dl száraz fehérbor
liszt
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

Mossuk meg alaposan az erdei gombákat folyó vízben, hogy ne maradjon rajtuk föld. Az olvasztott vajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Tegyük hozzá a felaprított gombákat is, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk megdinsztelődni. Szórjuk meg a liszttel, majd öntsük fel a húslevessel, aztán a tejszínnel, és forraljuk össze. Pépesítsük botmixerrel, öntsük hozzá a bort, és még egyszer forraljuk át.

Szólj hozzá!

Csirke gombamártással

2009.07.10. 11:42 agi76

Csirke gombamártással
HOZZÁVALÓK:

6 csirkemellfilé
25 dkg csiperkegomba
1 citrom (leve és héja)
1 evőkanál friss rozmaring
1 mokkáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
fél dl olaj
2 dl főzőtejszín
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A citromlébe belekeverjük a reszelt héját, a rozmaringot, a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. A pácba beleforgatjuk a húsokat, és 10 percre félretesszük. Az olajat felmelegítjük, és félbarnára sütjük benne a csirkemelleket, majd kiszedjük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékot felforrósítjuk, és puhára pároljuk benne a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát. Visszatesszük a csirkemelleket, hozzákeverjük a tejszínt, és 5 percig főzzük. Utófűszerezzük, majd főtt rizzsel vagy tésztával körítve azonnal tálaljuk.

Szólj hozzá!

Ázsiai gombás-húsos fasírt

2009.07.10. 11:41 agi76

Ázsiai gombás-húsos fasírt
HOZZÁVALÓK:

14 dkg fafülgomba (szárított)
15 dkg üvegtészta
70 dkg sertéshús
3 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 mogyoróhagyma
2 tojás
1 evőkanál szójaszósz
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
8 salátalevél
4 mentalevél
őrölt bors

a tetejére szójaszósz


ELKÉSZÍTÉS

A gombát 30 percig langyos vízben, az üvegtésztát 30 percig langyos, sós vízben áztatjuk. A húst apróra vágjuk, majd robotgéppel a gombával együtt összedolgozzuk. A tojásokat 1 evőkanál szójaszósszal és csipetnyi borssal felverjük, majd beletesszük a reszelt répát, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a húsos keveréket. Kis golyókat formálunk belőle, és az olajban aranyszínűre sütjük. A tésztát megfőzzük. A tányérokat salátalevéllel kibéleljük, erre adagoljuk a tésztát, rárakjuk a fasírtokat, a szójaszósszal leöntjük, és mentalevelekkel díszítjük.
 

Szólj hozzá!

erdészné gombája

2009.07.10. 11:39 agi76

 
 

Hozzávalók: 1 csomag szárított rókagomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db paradicsom, 8-10 szem fekete és zöld olajbogyó, 1-1 db kisebb cukkíni és padlizsán, 1 evőkanál vaj, olaj, bazsalikom, só, bors.

 

A beáztatott gombát 30 percig főzzük sós vízben, leszűrjük. Az olajon megfonnyasztjuk a felaprított hagymát, majd rátesszük a lecsöpögtetett főtt gombát. 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott cukkínit, padlizsánt és az olajbogyókat, fűszerezzük, és végül belerakjuk a kockára vágott paradicsomot. Egyszer jól lepirítjuk, majd egy kanál vajjal dúsítjuk.

Tálalhatjuk tésztával, nokedlival vagy rizzsel és egy adag fejes salátával.

Szólj hozzá!

Bacardi

2009.07.10. 11:38 agi76

Bacardi  
  
 
 

Hozzávalók: 2 cl rum, 2 cl Triple Sec, 2 cl citromlé, citromhéj, cseresznye.

 

Shakerben összerázzuk, koktélos pohárba szűrjük, citromhéjolajjal megpermetezzük, és cseresznyével díszítjük.

Szólj hozzá!

Tejfölös krumplipaprikás recept

2009.07.01. 11:01 agi76

Tejfölös krumplipaprikás recept



Hozzávalók:
800 g újkrumpli,
50 g finomliszt,
40 ml olaj,
1 fej vöröshagyma,
1 pohár tejföl,
finomra vágott petrezselyem,
1 evőkanál ételízesítő,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
pirospaprika,
őrölt fehér bors,
kevés só.

Elkészítés:
A krumplit egyforma karikra vágjuk. Lábosban felforrósítjuk az olajat, rátesszük a megtisztított finomra vágott vöröshagymát, majd kis lángon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük vízzel, majd hozzáadjuk a megmosott felszeletelt paprikát és a paradicsomot. Pár percfőzés után, a krumplit rátéve, annyi vízzel öntjük fel, amennyi szűken ellepi. Beletesszük az ételízesítőt és a borsot, az edényt befedjük. Közben a lisztet a tejföllel, kevés vízzel simára keverjük, majd a már megfőtt krumpliba beleöntjük. Folytonos keverés közben jól kiforraljuk, végül ízlés szerint megsózzuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, és befedve 10 percig saját gőzében hagyjuk állni, csak azután tálaljuk. Adhatunk hozzá sült virslit. Debrecenit, vagy fasírtot.
 

Szólj hozzá!

Borsófőzelék másképp recept

2009.07.01. 10:59 agi76

Borsófőzelék másképp recept


Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg sertéslapocka
1 paprika
30 dkg zöldborsó
liszt
pirospaprika
bors

tej
olaj

Elkészítés:
Az olajon megpirítom a hagymát,beleszelem a paprikát,megszórom pirospaprikával borsozom és rádobom a kockára vágott husit majd megsózom. Egy kicsit lesütöm,majd egy deci vízzel főzöm addig,míg háromnegyedrészben megpuhult. Ekkor felengedem 1-1,5 liter vízzel,és forrás után beleteszem a borsót. Pár percig forralom,amjd tejjel elkeverem a lisztet,és ezzel a habarással besűrítem. Lehet tenni bele petrezselyemzöldet is.
 

Szólj hozzá!

Csigabiga recept

2009.07.01. 10:58 agi76

Csigabiga recept


Hozzávalók:
1 kg liszt
1.5 margarin
3 dl tej
1 tejföl

2 tojás
2 teáskanálnyi szódabikarbóna
szezámmag, kömény
25 dkg reszelt sajt
folpack

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, elmorzsolunk benne egy margarint, hozzádolgozzuk a tojást, simára dagasztjuk. Három cipóra osztjuk, a cipókat téglelep alakúra nyújtjuk, meglocsoljuk a felolvasztott maradék margarinnal, megszórjuk sajttal. Feletekerjük, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük pár órára, ha nem akarjuk azonnal elkészíteni, fagyasztóba is mehet.
A kiolvasztott, vagy kellő ideig pihentetett tésztát cm-s szeletekre vágjuk, megszórjuk köménnyel vagy szezámmaggal, kikent sütőpapírra tesszük, előmelegített sütőben sütjük meg. A sajt kifolyhat,de ha kihűl, megkeményszik.

Elkészítési idő: 30 perc

Szólj hozzá!

Sajtos kosárkák recept

2009.07.01. 10:58 agi76

Sajtos kosárkák recept


Hozzávalók:
28 dkg liszt
20 dkg ráma
1 tojás
csipet só
kevés sajtkrém
Ezt jól összedolgozzuk,és vékonyan kibéleljük a kosárkákat.Világosra sütjük.

Elkészítés:
Töltelék:
2 dl tejből 2 evőkanál liszttel sűrű pépet főzünk.
A tűzről levéve hozzáadunk 2 tojássárgáját,10 dkg vajat,és habosra keverjük.
Ha kihűlt,hozzáadunk 10 dkg reszelt sajtot.
A krémet a kosárkákba töltjük,tetejüket reszelt sajttal megszórjuk.
 

Szólj hozzá!

Dobos torta

2009.07.01. 10:55 agi76

 

Dobos torta


 Dobos József, a „Dobos torta” névadója 1847. január 18. - án született Budapesten. A szakácsmesterség tanulását édesapja mellett kezdte meg.1878 -ban saját üzletet nyitott a Kecskeméti utca 12 alatt. Dobos szerelmese volt mesterségének, és anyagot, fáradságot nem kímélve készítette remek cukrászműveit, mellyel Európa szerte megbecsülést szerzett a magyar szakmának.1884 -ben feltalált egy remek süteményt, amellyel lázba hozta Budapest ínyenceit és cukrászait egyaránt. Egész Európát beutazta, és minden nagyvárosba eljuttatta a Dobos tortát. Ez a fajta sütemény teljesen eltért az akkori kor süteményeitől, hiszen azok legalább 4 emeletesek, és igen díszesek voltak. Ez a torta pedig egy egyszerű torta volt karamell tetővel, és egy egészen új, addig nem kóstolt krémmel. Mind a massza, mind a krém Dobos találmánya volt. A Dobos torta receptjére sokáig nem jöttek rá, bár az akkori cukrászok közül sokan kísérleteztek vele. A sok sikertelen próbálkozást látva Dobos C.József végül 1906 - ban átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal az ajánlással, hogy bármelyik Ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

Dobos torta


Hozzávalók:

Tészta:

6 db tojás
15 dkg liszt
12 dkg porcukor

Krém:

9 db tojás
30 dkg porcukor
40 dkg vaj / margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg tortabevonó csokoládé (olvasztott)

Tetejére:

cukormáz

15 dkg cukor
1 - 2 csepp ecet
2 dl habtejszín

Elkészítés:

A tojások fehérjét a cukor kétharmad részével kemény habbá verjük, a maradék egyharmad rész cukorral fehéredésig kavarjuk a sárgáját. A fehérje habját óvatosan a sárgájához keverjük, és hozzáadjuk a lisztet.

Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlemezre hat darab vékony, tortaforma nagyságú kerek lapot kenünk, s előmelegített sütőben, 180 C° fokon kisütjük őket.

A habosított vajat az olvasztott csokoládéval elegyítjük.

Az egész tojásokat a cukorral, a pudinggal, és a vaníliás cukorral összekeverjük, gőz fölött, folytonos keverés mellett besűrítjük (a forrpontot ne érje el !). Kihűlésig habosra verjük, majd a csokoládés vajjal könnyedén eldolgozzuk.

A lapokat megtöltjük a krémmel, az utolsó lapot mielőtt rátennénk, bevonjuk a cukormázzal, a szeleteknek megfelelően felszabjuk, és egyenként helyezzük fel őket a torta tetejére.

A mázhoz a cukrot az ecettel aranysárgára pirítjuk, a félretett legsimább, legszebb lapra kenjük gyors mozdulatokkal, mert hamar megdermed.

Forró vízbe mártott, szárazra törölt, megvajazott pengéjű késsel rögtön felszabjuk.

Keményre vert tejszínhab-rózsákkal díszítjük.

 

Szólj hozzá!

Zöldséges sajtburger

2009.07.01. 10:53 agi76

Zöldséges sajtburger
HOZZÁVALÓK:

20-20 dkg sárgarépa és karfiol
1 paradicsom
2 evőkanál majonéz
15 dkg reszelt ementáli sajt
4 szezámmagos hamburgerzsemle
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A sárgarépákat megtisztítjuk, lereszeljük. A karfiolt nagyon kicsi rózsákra szedjük, forrásban lévő, enyhén sós vízben 1 percig blansírozzuk, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. Összekeverjük a reszelt répát, a karfiolt és a kis kockákra vágott paradicsomokat a majonézzel meg a reszelt sajttal, közben megsózzuk, megborsozzuk. A zsemléket félbevágjuk, elosztjuk bennük a tölteléket, aztán alufóliába csomagoljuk a szendvicseket, és forró sütőben 5 percig sütjük. Amikor már kesztyűvel meg lehet fogni, kicsomagoljuk, és azonnal tálaljuk.

Jó tudni
Bármilyen zöldsaláta kitűnő köret ehhez az ételhez.

Szólj hozzá!

Töltött kenyér 2.

2009.07.01. 10:52 agi76

Töltött kenyér 2.
HOZZÁVALÓK:

1 egész vagy 2 fél bagett
30 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg mazsola
5 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 dl tej
őrölt bors

olaj, a sütéshez


ELKÉSZÍTÉS

A bagettet négy vagy két darabba vágjuk tetszés szerint, és a belsejét kivájjuk. A darált húst forró olajban átpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát meg a zúzott fokhagymát, és együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a tejbe áztatott és kinyomkodott kenyérbelet, a langyos vízben puhára áztatott mazsolát, és a tojást. A tölteléket alaposan összedolgozzuk, a kivájt kenyerekbe töltjük, a kenyereket alufóliába csomagoljuk, és közepesen meleg sütőben ropogósra sütjük. 
 

Szólj hozzá!

Töltött kenyér

2009.07.01. 10:52 agi76

Töltött kenyér
HOZZÁVALÓK:

1 paprika (piros színű)
1 paprika (zöld)
1 zellerszár
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 főtt tojás
4 paradicsom (hámozott)
1 rozskenyér (hosszúkás)
6 ringli (ajóka)


a zseléhez
2 zselatinlap
2,5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
2 kávéskanál bazsalikom (apróra vágott)


ELKÉSZÍTÉS

A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A paprikát 10 percig grillezzük, majd meghámozzuk, és a húsát vékonyan felszeleteljük. A zellerszárat 1 cm széles karikákra vágjuk. A hagymákat felkarikázzuk. A zellert és a hagymát 1 evőkanál olajban megfuttatjuk. Megsózzuk, majd 2 evőkanál vizet öntünk rá, és állandóan kevergetve 10-12 percig pároljuk. A hagymát és a zellert kivesszük, és a zsiradékban 5 percig pároljuk a paprikát. A tojásokat kettévágjuk, a paradicsomokat lecsöpögtetjük. A húslevest felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a bazsalikomot és a zselatint. A kenyeret hosszában kettévágjuk, a közepét kikaparjuk, ügyelve, hogy kb. 1,5-2 cm vastag rész maradjon a szélein. Az egyik kenyérbe 1 evőkanál olajat öntünk, megtöltjük paprikával, zellerrel és hagymával, majd 3 szelet ajókával befedjük. 2 evőkanál zselével meglocsoljuk, rátesszük a fél tojásokat, majd a szeletekre vágott paradicsomot, végül 2 evőkanál zselét rakunk rá. A maradék olajat a másik kenyérbe öntjük, és ugyanúgy rétegezzük bele a tölteléket. Mindkét kenyeret 5 percre hűtőbe helyezzük. A jól lehűlt kenyereket egymásra rakjuk, és kissé összenyomjuk. Folpackba csomagoljuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

Szólj hozzá!

Sajtos túrókrémmel töltött színes paprikák

2009.07.01. 10:51 agi76

Sajtos túrókrémmel töltött színes paprikák
HOZZÁVALÓK:

2-2 piros, zöld, sárga paprika
80 dkg tehéntúró
20 dkg krémsajt
2 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
1 csokor petrezselyem
1 dl olívaolaj
só, őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A megmosott paprikákat hosszában vágjuk félbe, és magozzuk ki. A töltelékhez a túrót tegyük keverőtálba, és villával törjük át. Adjuk hozzá a krémsajtot, a tojásokat, a felaprított vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, köménnyel, petrezselyemmel fűszerezzük, és az egészet jól keverjük össze. A túrós tölteléket töltsük a paprikákba, majd a kiolajozott tepsiben helyezzük egymás mellé, és locsoljuk meg az olívaolajjal. 200 °C-os sütőben süssük pirosra, majd petrezselyemmel díszítve, forrón tálaljuk.

 

Szólj hozzá!

Sajtos csirkeburger

2009.07.01. 10:49 agi76

Sajtos csirkeburger
HOZZÁVALÓK:

40 dkg sült csirkehús
10 dkg sajt
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál finomra vágott friss bazsalikom
1 kávéskanál citromlé
4 magos hamburgerzsemle
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A sajtot felolvasztjuk, és belekeverjük a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, a citromlevet, az apró kockákra vágott csirkehúst, majd megsózzuk, megborsozzuk. Négy részre osztjuk, a félbevágott zsemlékbe kanalazzuk, majd alufóliába csomagoljuk a szendvicseket, és forró sütőben 8 percig sütjük. Rácsra tesszük hűlni, majd kicsomagoljuk, és azonnal tálaljuk.

Variáció
A csirkehúst maradék sertéssülttel is helyettesíthetjük.

Szólj hozzá!